Tallinn

Tallinn

Tallinn is de hoofdstad van Estland. De stad ligt aan de Baai van Tallinn, een onderdeel van de Finse Golf. Aan de andere kant van de Finse Golf ligt het veel jongere Helsinki.

De geschiedenis van Tallinn

Tallinn is een stad met een rijke historie. Al halverwege de twaalfde eeuw werd de naam Rävala genoemd, waarmee verwezen werd naar de nederzetting die toen aanwezig was op de plek waar tegenwoordig honderdduizenden mensen wonen. Naar vermoed woonden er echter al mensen rond 3000 jaar voor het begin van onze jaartelling. Archeologische vondsten in het centrum van Tallinn van aardewerk wijst erop dat er toen hier al mensen woonden. De eerste stenen bouwwerken stammen vermoedelijk uit het jaar 1050. Dit jaar wordt algemeen aangehouden als het ontstaan van Rävala dat later verbasterd is tot Reval, de naam die Tallinn tot 1918 had.

Tallinn is de hoofdstad van Estland. Vanalinn is voor de meeste bezoekers dé reden om Tallinn te bezoeken. Vanalinn betekent letterlijk 'Oude stad'. Deze historische binnenstad van Tallinn stamt grotendeels uit de 13e en 14e eeuw. In het geval van Tallinn heeft de middeleeuwse binnenstad de tand des tijds goed doorstaan. Tallinn wordt vaak aangeduid als de Middeleeuwse Parel van Europa. Veel van de gebouwen die je nu nog ziet in Vanalinn stammen uit de dertiende en veertiende eeuw. Sinds het jaar 1997 staat De historische binnenstad van Tallinn op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het toeristisch karakter van de binnenstad is daardoor wel enorm toegenomen. De middenstand in dit deel van Tallinn bestaat nu vooral uit restaurants en souvenirwinkels. Het echte leven van Tallinn heeft zich inmiddels naar buiten de stadsmuren van Vanalinn verplaatst. Het toerisme heeft ook gezorgd voor hogere prijzen. Naar Estische begrippen is het prijsniveau in de binnenstad van Tallinn hoog. Maar ja, geldt dat niet voor iedere historische binnenstad die op de Werelderfgoedlijst staat

Dinsdag 12 september 2017

Vandaag een zeer snelle vlucht gehad naar Tallinn. Om half zes vertrokken en om 20:00 uur in het hotel. Een prachtige kamer met een bankstel en bureau. Een kleine balzaal.
Nadat we de koffers uitgepakt hebben gaan we de stad in om een wijntje te drinken. Het is hier een uur later.
We zitten middenin het oude gedeelte van Tallinn.


Deel van onze hotelkamer
Deel van onze hotelkamer

Een heel lekker wijntje gedronken in Olde Hansa, een middeleeuws restaurant. de prijzen voor de wijn waren ook middeleeuws. € 8 per glas. maar wel heel erg lekker. De bediening loopt in middeleeuwse kledij. De wijn en bierglazen zijn middeleeuws. Een bijzondere setting. Binnen is alles verlicht met kaarsen, zelfs op de wc


Toilet in Olde Hansa
Toilet in Olde Hansa

Kortom een goed begin van onze stedentrip naar Tallinn.

Woensdag 13 september 2017

Vandaag gaan we de stad verkennen per fiets. Gisteravond laat nog ingeschreven voor een rondleiding met gids per fiets. Deze tocht gaat enkele uren duren. We zullen langs alle hightlights komen van de stad Tallinn.

Indruk van de stad Tallinn per fiets

Vanmorgen eerst wat rondgewandeld in deze indrukwekkende stad. Om kwart voor elf waren we bij Citybikes die de rondleiding gingen verzorgen per fiets.

We waren met 8 personen. het was zonnig en een graad of 17. Ideaal weer om een stad per fiets te verkennen. Er is voor gekozen om niet het oude gedeelte te fietsen. maar het nieuwe gedeelte en de wijken erom heen. Prachtige parken en zomerverblijven gezien van de vroegere koning en van de huidige president.


Buitenverblijf president van Estland
Buitenverblijf president van Estland

Het monument van de tweede wereldoorlog en het monument van het gezonken schip in de Finse golf waren meer dan de moeite waard.
In1980 werden de olympische spelen gehouden in Moskou. Activiteiten die rondom het water plaatsvonden werden gehouden in Tallinn, zoals zeilen.
De laatste tien minuten van de tocht begon het hard te regenen. Geheel onverwachts. Drijfnat kwamen we op het eindpunt aan.
Na de fietstocht hebben we heerlijk geluncht. Daarna de stad te voet verkend. Opvallend is dat de stadmuur bijna geheel in tact is. Bovenop de muur heb je een heel mooi uitzicht over het oude stadsgedeelte.

Tallinn vanaf de stadsmuur

Donderdag 14 september 2017

De oorsprong van Tallinn gaat terug tot de 13e eeuw, toen er een kasteel werd gebouwd door ridders van de Duitse Orde die op kruistocht waren. Het historische centrum van Tallinn is uitzonderlijk compleet en goed bewaard gebleven en een mooi voorbeeld van een middeleeuwse Noord-Europese handelsstad aan de kust van de Baltische Zee. De stad ontwikkelde zich als een belangrijk centrum van de Hanze tijdens de meest actieve periode van deze grote handelsorganisatie in de 13e tot de 16e eeuw. De rijkdom van Talinn uit zich in de weelderigheid van de openbare gebouwen (de kerken in het bijzonder) en de architectuur van de koopmanshuizen.

Vandaag een stadswandeling gemaakt die gratis te downloaden was. Een bewolkte dag met een temperatuur van 16 graden. Ideaal wandelweer, zeker om deze schitterende stad te bezichtigen.

We zetten de stadswandeling op deze site. De foto's zijn vandaag gemaakt en zetten we tussen de tekst van de wandeling.

Delen van de stadsmuur in Tallinn

Het oogt als een romantisch sprookje: de historische binnenstad van Tallinn. De ruw-stenen stadsmuren met uitkijktorens en houten gaanderijen, de smalle steegjes en poorten, de pastelkleurige koopmanshuizen uit de Hanzetijd en de in middeleeuwse dracht gestoken verkopers van gekruide noten en warme wijn. Maar als je goed kijkt, zie je ook sporen van een gewelddadig KGB-verleden. En in veel historische panden vind je nu leuke, hippe eettentjes.

De historische binnenstad ligt als een oase van rust in Tallinn, de hoofdstad van Estland. Een groot deel van de oude stadsmuren en uitkijktorens zijn intact en veel straten autovrij. Het is daarom niet moeilijk om je tijdens deze wandeling eeuwen terug in de tijd te wanen. De wandeling gaat van start bij de Viru-poort, voert je eerst door de benedenstad, dan naar de Domberg voor een fraai vergezicht en via het gezellige Raadhuisplein terug naar de Viru-poort.

Ga, staand met je rug naar de Viru-poort en de nieuwe stad, even rechtdoor en sla dan rechtsaf, Müürivahe. In de nissen van de muur vind je kraampjes met (handgemaakte) sokken, handschoenen, mutsen en sjaals. Tegenwoordig weer heel hip!
Kijk links even naar de etalage van Farm. Het stilleven met schransend zwijn, wolf, vos en bever doet misschien anders vermoeden, maar hier is een restaurant gevestigd met op de kaart de 'Nieuwe Estse Keuken': eigentijdse gerechten op basis van oude culinaire tradities, bereid met producten uit de regio en van het seizoen. Sla bij het uithangbord 'Katariina Käik' linksaf de gelijknamige steeg in. In dit romantische straatje vind je ateliers van glasblazers, keramisten en kleermakers. De steeg komt uit op Vene, die je rechtsaf ingaat.

Vene is een van de vier grotere straten die globaal van de noordelijke kustpoort naar het Raadhuisplein en de Domberg in het zuiden lopen. Vene betekent 'Russisch' en aan deze straat woonden vroeger de Russische handelaren. In een andere straat, Pikk (wat 'lang' betekent), woonden de rijke, meest Duitse, kooplieden en waren de grotere gilden gevestigd. Een van de oudste huizen van Vene herbergt het Stadsmuseum. Dit besteedt aandacht aan het handelsverleden van Tallinn en het dagelijks leven door de eeuwen heen.

Ga op de driesprong Brookusplats even rechtsaf en volg dan linksaf Uus ('Nieuw'). Iets verderop passeer je aan je linkerhand restaurant Leib, gevestigd in een binnentuin aan de buitenkant van de stadsmuur. Een echte aanrader!

Ga aan het eind van de straat even rechtdoor door een plantsoentje, volg de muur naar links en ga de oude stad weer binnen via de kustpoort naast 'Dikke Margareta'. In dit bastion met zijn 4 meter dikke muren zat ooit een gevangenis en vind je nu het Maritiem Museum, met oude kaarten en modelschepen.

Wandel Pikk een stukje in en sla bij het Three Sisters Hotel rechtsaf, Tolli, en dan linksaf,

Lai. Sta even stil bij het groene gebouw naast de Sint-Olafskerk. Hier was in de Sovjettijd het hoofdkwartier van de KGB gevestigd. De ramen op straathoogte werden dichtgemetseld, zodat passanten het gegil van de vaak hardhandig ondervraagde arrestanten niet konden horen.

Alexander Nevsky Kathedraal
Alexander Nevsky Kathedraal

De kerktoren, met zijn 124 meter ooit het hoogste gebouw ter wereld, fungeerde als KGB-observatiepost. Kies de eerste straat rechts, Suurtüki, en loop even door naar de buitenkant van de muur. Daar kijk je mooi uit op vier uitkijktorens op een rijtje.

Ga terug en volg direct rechtsaf het idyllische straatje Laboratooriumi. Negeer zijstraten en wandel rechtdoor tot je uitkomt op Nunne. Ga hier naar links, met de bocht mee naar rechts en houd op de splitsing rechts aan: Pikk Jalg. Deze langzaam stijgende straat (het 'Lange Been') brengt je op de Domberg.

Trek ruim de tijd uit voor een zwerftocht op deze heuvel aan de rand van de binnenstad. Je vindt er onder meer het zuurstokroze Toompeakasteel, de zetel van het Estse parlement. Er tegenover liet de laatste Russische tsaar eind 19de eeuw de Aleksander Nevski-kathedraal bouwen. De Esten zien dit Russisch-orthodoxe godshuis nog altijd als een provocatie: de Russische krijgsheer Aleksander Nevski veroverde in de 13de eeuw grote delen van Estland.

Geliefder is de centraal op de berg gebouwde Domkerk waarvan je de toren kunt beklimmen. Vanaf het kerkplein wijzen bordjes naar twee platforms. Kohtuotsa vaateplatform biedt een weids uitzicht op de oude stad en de veerhaven en vanaf Patkuli trepp ja vaateplatvorm kijk je uit op het moderne Tallinn. Wandel ten slotte via een kort straatje naast de kathedraal naar Taani Kuninga Aed, de 'Tuin van de Deense koning'. Dit is een uitkijkpunt, maar dankzij de beslotenheid van de tuin ook een populaire bestemming voor verliefde koppels. In de hoek zie je een robuuste toren met de naam Kiek in de Kök, wat 'Kijkje in de Keuken' betekent. Als je de toren beklimt, kun je binnenkijken in de huizen van omwonenden.

Verlaat de Domberg via Lühike Jalg (het 'Korte Been'), een trap die je bereikt via een poortje in de Tuin van de Deense Koning. Sla beneden linksaf, Rataskaevu, en wandel iets verderop rechtsaf door een smalle straat naar Raekoja Plats, het Raadhuisplein.

Op dit plein worden al sinds de 12de eeuw markten gehouden en komen de inwoners van Tallinn samen voor festiviteiten. Bezienswaardig is het Raadhuis uit 1404, een van de best bewaarde gotische stadhuizen van noordelijk Europa. Het heeft een lange, op een minaret lijkende toren, die je in de zomer kunt beklimmen.Ook de apotheek in de noordwestelijke hoek is bijzonder. Deze bestond al in 1422 en doet nog altijd als zodanig dienst. Je kunt even binnen een kijkje nemen.

Verlaat het plein via de straat Vanaturu Kael in de zuidoostelijke hoek, naast het Raadhuis. Al snel kom je langs het kraampje van restaurant Olde Hansa. In een grote kookpot worden amandelen gesuikerd en gekruid en je mag proeven (en kopen). De 'notenkruider' van dienst, gekleed in middeleeuwse outfit, zal je ongetwijfeld voorzien van een muntje waarmee je in het restaurant gratis schnapps van het huis krijgt. Een kruidige wijn, best lekker!
Houd na het restaurant links aan en sla direct schuin rechts de winkelstraat Viru in, die je bij de Viru-poort brengt, eindpunt van deze wandelroute.

Vrijdag 15 september 2017

Na ons heerlijke ontbijt zijn we vandaag op pad gegaan naar het busstation. We willen naar het Ests Openluchtmuseum in Tallinn. Ruim 7 kilometer van ons hotel vandaan. Dus de bus voor € 2.-- is handig.

Het Ests openluchtmuseum is een openluchtmuseum in de wijk Rocca al Mare van de Estse hoofdstad Tallinn. In het museum zijn gebouwen uit heel Estland te zien uit de 18e, 19e en 20e eeuw.

Estland openluchtmuseum

In dit mooie openluchtmuseum, in de bossen aan zee, ontdek je vele Estse gebouwen uit de laatste eeuwen. Vooral boerderijen, maar ook vissershuizen, oude molens, een schooltje, één van de laatste twee houten kerkjes in Estland (17de eeuw!) en een oude taverne. In vele huizen dames die handwerken demonstreerden en het resultaat te koop aanboden.
In het woonhuis van 'Old Believers' kregen we pannenkoekjes en geitenkaas aangeboden in de huiskamer.

Super! We hadden gewoon een heerlijk rustig dagje en leerden heel wat bij over Estland. Daarna naar het grote winkelcentrum Roca al Mare gelopen. 170 winkels onder 1 dak. Hier zijn we niet lang geweest.

Met de bus terug naar Tallinn. Op een terrasje nog lekker een biertje gedronken. Het was tenslotte weer om buiten in de zon wat te drinken.

Vanavond nog lekker uit eten. We hebben gekozen voor een retro restaurant dat niet door toeristen bekend is, maar alleen door de locals bezocht wordt.

Zaterdag 16 september 2017

De dag van de terugreis naar Asten. Eerst de stad nog even bekijken, koffie drinken en lunchen en dan naar het vliegtuig met de tram.
Een geweldige stad met veel restaurant, museau, galeries en cafeetjes. Een drukte van de belang.
Tallinn behoort niet voor niets tot het werelderfgoed. Fantastische en indrukwekkend. Een genot om hier te zijn.