Maandag 7 mei 2018

De dag van vertrek uit Santiago de Compostela. Na een goede nachtrust ontbeten en klaargemaakt voor vertrek met de bus naar het vliegveld.
Prachtig weer in Santiago. Dat is wel wat anders dan wij meegemaakt hebben op onze fietsreis.
Na een goede vlucht aangekomen in Amsterdam alwaar we de trein naar Deurne nemen. L zal ons daar tegen zes uur ophalen.

Aankomst Station Deurne
Aankomst Station Deurne


Bevindingen van onze fietstocht:
-We hebben 1103 kilometer gefietst in 16 dagen.
-We zijn door prachtige steden gefietst.
-We hebben prachtige landschappen gezien. Sommige stukken waren erg saai.
-We hebben maar drie dagen in een fietsbroek kunnen fietsen. De rest van de dagen was het veel te koud, of te nat. 3 a 4 lagen kleding was heel gewoon.
-We hebben heel veel wind tegen gehad
-De bergen en hellingspercentages waren beduidend hoger dan vermeld in het boekje.
-De beschrijving in het boekje klopte niet altijd met de werkelijkheid.
-De GPS gaf soms een andere route aan dan in het boekje vermeld.
-Santiago is een belevenis op zich. Duizenden pelgrims komen er elke dag binnen. Ze komen van over de hele wereld en van alle werelddelen.
-De pelgrimsmissen worden massaal bezocht. De kathedraal zit telkens stampvol.
-De meeste pelgrims gaan Jacobus omhelzen in de kathedraal van Santiago de Compostela
-Alle pelgrims die we gesproken hebben lopen de tocht diverse malen. Telkens een andere route en ieder met zijn eigen gedachten.
-Opvallend is dat veel mannen alleen lopen en dat veel vrouwen in groepjes lopen. Ook veel jonge vrouwen en echtparen.
-We hebben soms afgezien door de weersomstandigheden of door de hellingspercentages.
-Maar we hebben het overleefd en we zijn de soms nare omstandigheden al weer vergeten.
-We zien terug op een fantastische tijd samen. Hopelijk niet voor het laatst

Jacobus in de kathedraal van Santiago de Compostela
Jacobus in de kathedraal van Santiago de Compostela

Zondag 6 mei 2018

Vandaag prachtig weer. De zondag van de Pelgrimsmis, de zingende non en de Botafumeiro
Rustig opgestaan, na een hele goede en lange nachtrust. Na het ontbijt in de stad zijn we naar de kathedraal gelopen om de pelgrimsmis bij te wonen.

Zondagmorgen vroeg (rustig)
Zondagmorgen vroeg (rustig)

We waren driekwartier te vroeg. Dat was maar goed ook, want we konden in de zijbeuk op de eerste rij zitten en hadden een prachtig uitzicht op het altaar en het wierooksvat. Tijdens de mis mochten we geen foto's maken, echter wel bij het zwaaien van het wierooksvat, de Botafumeiro. 

Dit is het grootste wierooksvat ter wereld. Volgens de overlevering dient de Botafumeiro om de lucht in de kathedraal te zuiveren van onreinheden en onwelriekende geuren van de pelgrims, maar in de praktijk geldt het wierooksvat als een toeristische attractie.

De kathedraal werd vroeger gebruikt als slaapplaats voor de pelgrims. Deze lagen dan boven in de galerijen van de kathedraal.
Ook de zeer goed zingende non hebben we gehoord. Een prachtig stem had ze. De intentie van de Spaanse preek was goed te volgen.
De kathedraal zat helemaal hutje mutje vol. Alle plaatsen bezet en ook de gangen stonden helemaal vol. Buiten stond nog eens een rij te wachten van honderden meters. Deze mensen mochten er niet in. Onvoorstelbaar de hoeveelheid pelgrims. Het deed ons toch wel wat.
Na de indrukwekkende dienst zijn we koffie gaan drinken bij de Parador. De eerste 10 pelgrims die zich op een dag melden krijgen gratis eten. 
Vanmiddag nog even een wijntje gedronken en afscheid genomen van Jacobus en het plein voor de kathedraal

Afscheid van Jacobus
Afscheid van Jacobus
Wandelaars maken hier hun foto in Santiago
Wandelaars maken hier hun foto in Santiago

Morgen weer terug naar huis. We kunnen tegenover het hotel op de bus stappen naar het vliegveld. Ideaal.

Zaterdag 5 mei 2018

Vandaag de dag van het ophalen van onze Credentials en het bezoek aan Santiago de Compastela. Vanmorgen om 08:30 uur opgestaan, nadat we gisteren voor 22:00 uur in bed lagen. Een hele goede nachtrust dus.
Eindelijk goed weer vandaag. Daar hebben we heel lang op moeten wachten. Na het douchen zijn we gaan ontbijten in de stad. Na een Cafe Americano de stad ingelopen en gezocht naar de plaats waar we de Credentials op kunnen halen. Het leek heel rustig toen we aankwamen, echter onze verbazing was groot dat er binnen en buiten een lange rij stond. We vroegen aan de securityman hoe lang dit ging duren. Hij vertelde dat we moesten rekenen op 2 uur wachten. We hadden tijd genoeg, dus maar aansluiten. Onze verbazing steeg met de minuut. Mensen uit Bolivia, Duitsland, Engeland, Frankrijk, China en Spanje stonden bij ons in de buurt. We waren wel een van de oudste mensen. Opvallend veel jeugd die de Camino gelopen heeft. Weinig fietsers die in de rij stonden. De meesten lopen deze tocht. De meeste fietsers fietsen de wandelroute met een mountainbike. Dus weinig echte tourfietsers die de bergen bedwongen hebben. Na twee uur hebben we de Credential in ons bezit.

We wilden nog naar de bedevaartsmis, maar die was net begonnen. Dat komt morgen aan de beurt. Nog even wat foto's gemaakt van de stad.

Enorme drukte rondom de kathedraal en ook in de stad zelf krioelt het van de bedevaartgangers. Natuurlijk zijn we langs Jacobus gelopen. Ons deed het niets, maar andere mensen reageerden heel emotioneel en omhelsden het beeld. Wij konden zo doorlopen, maar vanmiddag was het filelopen voor Jacobus.

Drukte voor de kathedraal
Drukte voor de kathedraal

De binnenstad zelf is prachtig.
Uiteraard hebben we ook wat geluncht in de stad.

Lekker lunchen
Lekker lunchen

Ons hotel ligt aan de rand van de binnenstad. Lekker rustig, Vanavond lekker gegeten in de stad. Wat opvalt is natuurlijk de duizenden pelgrims, maar ook de vele muzikanten zoals deze didgeridoospeler.

Didgeridoospeler in Santiago de Compostela
Didgeridoospeler in Santiago de Compostela

Vrijdag 4 mei 2018

Vila de Cruces naar Santiago de Compostela
Overnachten in PR Fornos
Vanmorgen 4 graden en winderig koud (Spanje). Vanmiddag bij aankomst in Santiago zonnig en 19 graden.
Totaal 45 kilometer.
Vanmorgen bij vertrek om 09:00 uur was het 4 graden. Na een klim van 6% volgde een lange afdaling. 4 Lagen aan en de handschoenen. Allengs werd de temperatuur hoger.
Totaal toch nog 11 kilometer geklommen met een percentage tussen de 6 en 8 %. Sint Jacobus had nog een enorme verrassing in petto. Dit stond niet vermeld in het routeboekje. Een zeer steile helling voordat we de kathedraal konden bereiken. Lopen dus. Overigens niet te fietsen met al die auto's en gladde steentjes.

Na de gebruikelijke foto's hebben we ons hotel opgezocht en gezorgd dat onze fietsen naar het verzamelpunt (Hotel Mexico) gebracht werden.
Na de douche toch maar een wijntje gaan drinken bij de kathedraal. Wat een pelgrims. Ze komen uit alle hoeken. Het plein voor de kathedraal is kennelijk het verzamelpunt voor iedereen. Iedereen maakt foto's op de gekste manier. Uitzinnig blij is iedereen.
Maar....wij hebben het ook gehaald. Trots zijn we op ons zelf.
Morgen gaan we toch voor het ophalen van de Compostela. Ons pelgrimspaspoort staat vol stempels van de hostels waar we geslapen hebben.

Stempels in ons Pelgrimspaspoort
Stempels in ons Pelgrimspaspoort

Vandaag nog even in de kathedraal geweest. Net voor de mis van 19:30 uur. Wat opviel is dat er heel veel (jonge) mensen aan het biechten waren. Dat kon in allerlei talen. Een heel bijzondere sfeer.
In totaal hebben we 1103 kilometer gefietst met een gemiddelde van 69 kilometer per dag. 

Donderdag 3 mei 2018

Ourense naar Vila de Cruces
Overnachten in Casa Dondin
12-14 graden. Zwaar bewolkt. Aan het einde van de dag zonnig
Totaal 88 kilometer.

Wat zijn we blij met de GPS. Zonder dat apparaat waren we nooit op de route in Ourense gekomen. Een geweldige mooie nieuwe brug over de rivier de Mino

Nieuwe brug over de Mino
Nieuwe brug over de Mino


Vandaag stond ons een zeer zware dag te wachten. De eerste 40 kilometer was het alleen maar klimmen. Ja jullie lezen het goed. De eerste 40 kilometer klimmen. De eerste 6 kilometer gemiddeld 6% en de laatste 10 kilometer ook gemiddeld 6%. Tussenin waren er flauwe klimmetjes, maar ook klimmetjes van meer dan 10%. De laatste 10 kilometer stak er een hevige wind op. En wat denk je, tegenwind. Ook werd het kouder, omdat we vrij hoog zaten. De gekochte handschoenen in Ourense bij Declathon kwamen zeer van pas. Wat is het nog koud in de afdalingen. Na het plaatsje Couso , we waren toen op 1000 meter hoogte, werd de natuur pas echt mooi. 

We werden beloond voor onze inspanningen: mooie vergezichten en prachtige combinatie van hei en brem. De hei stond hier mooi in bloei. We wilden eerst een slaapplaats zoeken op 67 kilometer. Echter in deze streek is het zeer moeilijk om iets te vinden. Maar ook hier werden we beloond : een prachtige afdaling in de zon van Agolada naar Vila de Cruces. We zijn maar doorgereden.

Afzien na 40 kilometer klimmen
Afzien na 40 kilometer klimmen

De laatste 4 kilometer van onze tocht moesten we nog 6% omhoog om uiteindelijk uit te komen in Vila de Cruces. Op de fiets gezeten van 08:30-17:30 uur. Uiteindelijk weer een beloning. Wat een prachtige weg. We moeten morgen naar Santiago de Compastela nog maar 45 kilometer. Het is nog wel wat klimmen, maar in vergelijking met vandaag moet dit kunnen. De fiets van Jan trapt nog steeds door, maar met wat handigheid kunnen we de eindstreep halen. Het is wel niet gemakkelijk, maar dat is een bedevaarttocht nooit. Afzien hoort hier bij. Gelukkig zijn we het elke keer met elkaar eens en peppen we elkaar op.
We zien uit naar morgen, naar de eindstreep

Woensdag 2 mei 2018

Verin naar Ourense
Overnachten in hotel Mino
7-10 graden. Zwaar bewolkt en motregen.
Totaal 78 kilometer
Vanmorgen al om kwart voor acht gegeten in een cafeetje. Om kwart over acht vertrokken met regen en een temperatuur van 7 graden. Koud!!
De eerste 4 kilometer was redelijk vlak en daarna 13 kilometer een berg op. Gemiddeld 6 %. Na een uur hield de regen op en waren we al zo hoog gestegen dat we in de mist reden. De wereld was klein geworden.

Koud, mistig, 7 graden
Koud, mistig, 7 graden

In de afdaling met licht aan gereden. Aan het einde van de afdaling in een cafeetje heerlijk koffie gedronken. Daar werden we weer warm van. Wat was die afdaling koud !!!
De dorpen waar we doorheen fietsten zijn grijs, grauw en sfeerloos. Geen bloeiende planten langs de weg. Weinig mensen te zien. Galicië is wel groen, maar een beetje doods. Tenminste het deel wat wij befietsen. Geen mooie landschappen , maar misschien komt dat ook wel door het gure regenachtige weer. Doet niet vriendelijk aan.
Gelukkig hadden we ook een lange afdaling en heel fijn vandaag weinig wind. Wel erg koud bij de afdaling, terwijl we onze 5 lagen toch aanhadden. Koude handen en voeten. En dat voor Spanje. Maar...het wordt kennelijk beter, tenminste als we de weerberichten moeten geloven.
Na aankomst in deze grote stad, hadden we vrij snel ons hotel gevonden. Het hotel ligt aan de rand van het historisch stadje. Dit provinciestadje is grauw en grijs en nauwelijks een moderne stad te noemen. Hieronder enkele impressiefoto's van deze stad. De kathedraal, de oude romaanse brug, Plaza Mayor en het gemeentehuis zijn historische panden. Vanavond lekker eten in de oude stadskern. Morgen een zeer pittige tocht richting Santiago de Compastela. Daar hopen we vrijdagmiddag 4 mei aan te komen.
Jan heeft problemen met zijn fiets. Bij het schakelen trapt hij soms door. De fietsenmaker in Ourense kon dit niet verhelpen. Het onderdeel had hij niet. Het is natuurlijk wel lastig dat dit niet verholpen kan worden. Hopelijk kunnen we het tot SANTIAGO vol houden met dit euvel. Wel lastig als je veel moet schakelen en bergop moet rijden.

Dinsdag 1 mei 2018

Puebla de Sanabria naar Verin
Overnachten in hotel Villa de Verin
Totaal 80 kilometer, waarvan een 35 tal met de auto
0 tot en met 14 graden. Eerst zwaarbewolkt, daarna lichtbewolkt met wat zon. Maar een klein beetje tegenwind en droog.
Vandaag moesten we de hoge berg over. (1370 meter)
De inspanningen van de laatste twee dagen eisten hun tol. We hadden gevraagd aan de eigenaresse van het hotel of er iemand was die ons de berg over wilde brengen. Er stond ons een stijging te wachten van gemiddeld tussen de 6 en 11 % en dat 12 kilometer lang. Gelukkig had de vader van de eigenaresse een Mercedes vito. Hij wilde ons wel de berg overzetten. Daar waren we wel heel erg blij mee. Hierdoor komen we weer aardig op ons schema.
Gelukkig wat beter weer dan de laatste twee dagen. Nog wel niet warm, maar veel minder wind en droog. De laatste 10 kilometer ging vandaag bergaf. Dat was wel lekker. We zijn aangeland in Galicië.

Galicië
Galicië

In Verin staat een groot kasteel.

Je zult je afvragen waarom doen we dit allemaal? Het samen weer de berg op fietsen, het samen lekker afdalen, het samen genieten van de mooie uitzichten en het samen leven uit 4 fietstassen. Het geeft je beperkingen aan, maar ook de vrijheid, waarvan we zo genieten. Niet Santiago de Compostela is ons doel, maar de tocht er naar toe. Gezien de zwaarte van de tocht gaan we in de zomer gewoon weer op vakantie.
Vanavond gegeten in Verin. Het is vandaag 1 mei, een feestdag in Spanje. Tijdens onze rondwandeling kwamen we terecht in de 1 mei festiviteiten van Verin. Gezellige muziek op straat.


Maandag 30 april 2018

Pobladura de Aliste naar Puebla de Sanabria
Overnachten in Hostel Carlos de vijfde. (Prachtige kamer met ontbijt)
0 graden tot vanmiddag 11 graden. Veel minder wind dan gisteren. Zwaar bewolkte dag.
Totaal 51 kilometer.
Bij de start vandaag was het 0 graden. In Nederland kunnen we dit ons voorstellen, maar Spanje ??
Onze 5 lagen maar aangedaan en ook de fietsoverschoenen.
Vandaag een zeer pittige tocht van 51 kilometer. Veel en lange hellingen. Sommige hellingen waren gemiddeld 10 %.Regelmatig van fiets om te lopen.

Helling van meer dan 10%
Helling van meer dan 10%

Ook kilometerslange hellingen van 7%. Kortom een pittig dagje. Gelukkig bleef het vandaag droog tot op de laatste 6 kilometer na. Een hevige hagelbui viel ons ten deel.
We zijn door een hele arme streek van Portugal gefietst. Wat een desolaat gebied. Ook het gebied in Spanje is niet veel anders. In Riomanzanas, het laatste dorpje in Spanje, was echt verschrikkelijk arm.

In Rio de Onor, het laatste dorpje in Portugal liep zelfs de rivier door het dorp, gewoon over de weg. Armoede troef alom.

De hele route geen café te bekennen, evenals slaapplaatsen. In Puebla de Sanabria koffie gedronken in de stationsrestauratie, onze eerste mogelijkheid.
Na het inchecken in ons hostel begon de zon te schijnen. Vannacht is de verwachting dat het gaat vriezen, maar geen regen voorspeld. Volgens ons wordt het weer langzaam aan beter.
Vanavond in ons hostel gedineerd met live muziek. Leuk en heel gezellig. schijnt normaal gte zijn in deze streek. Lijkt een beetje op Dublin. Hieronder een impressie.


Zondag 29 april 2018

Zamora naar Pobladura de Aliste
Overnachten in Casa Rural Elvergel de Aliste
Zeer koud, regen, hagel en zeer harde wind. Temperatuur 4-8 graden
Totaal 96 kilometer.
Vannacht werden we wakker van het gekletter van de regen. Vanmorgen toen we om 07:00 uur opstonden was het droog. We hadden gisterenavond wat ontbijtbenodigdheden gekocht zodat we toch iets konden eten voor vertrek. Op zondagmorgen zijn in Zamora nog geen gelegenheden open om te ontbijten.
Om 08:00 uur zaten we op de fiets. We waren nog maar net weg of het begon te regenen. Na 5 kilometer was de weg opgebroken en konden we er niet meer door. Geen routeomleiding, niets. En het regende maar. We besloten terug te fietsen en een stukje de trein of de bus te nemen. Dat leek heel gemakkelijk, maar dat kon niet. De fiets moest gedemonteerd worden en moest in een fietszak. En waar haal je op zondagmorgen een fietszak, laat staan twee. En de bus was net weg en ging die dag niet meer. Toen maar koffie met een broodje in het restaurant van het busstation. Om 10 uur was het droog en zijn we toch maar op weggegaan, maar dan via een andere route. Was wel wat om.
De zeer harde wind hadden we pal tegen en dat de hele dag. Buiten dat waren de hellingen ook aan de forse kant. Ook de temperatuur speelde parten. Tijdens harde regenbuiten en ook harde hagelbuien daalde de temperatuur naar een graad of 4. We kwamen doornat en doorweekt om 19:30 uur aan in onze Casa Rural. We hebben geweldig afgezien vandaag. 
Tijdens de regen en hagel hadden we 5 lagen aan. (Fietshemd, fietsshirt, windjack, fleechjac en wind- en waterdichte regenjas). Onder de helm een petje en soms de capuchon. Dit was de ergste fietsdag in ons bestaan.

Tijdens een hagelbui met de rug er naar toe
Tijdens een hagelbui met de rug er naar toe

Tijdens de harde wind werd je bijna van de weg geblazen en tijdens afdalingen moest je blijven trappen om in beweging te blijven. Vandaag hadden we geen GPS. Tijdens de harde regen (vandaag windkracht 7) hebben we een afslag gemist, waardoor we nog eens 12 kilometer omgereden hebben. Dat kon er ook nog wel bij. Tot slot kregen we de laatste 15 kilometer het weer voor de kiezen door harde wind, regen en hagel tegen.
Tijdens zo'n hagel- en regenbui raken je vingers en handen zo verstijfd dat je niet meer kunt schakelen. Ook hadden we ijskoude voeten.
Maar we hebben het gered. De eigenaresse was zo vriendelijk om de open haard aan te maken voor ons. Ook krijgen we nog een warme maaltijd.

Zaterdag 28 april 2018

Salamanca naar Zamora
Overnachten in Hostel La Reina
Koud weer, half bewolkt en 8-17 graden
Totaal vandaag 70 kilometer
Over de tocht van vandaag kunnen we kort zijn. Saai, Saai en weinig spectaculaire dingen.
Om half negen vertrokken na een goed ontbijt. Koud dat het was! Maar 8 graden. Je zou zo de handschoenen aandoen. Het zou vandaag ook niet warm worden. Vanmiddag was het maar 17 graden en een fris windje.
Het landschap is wijds met veel koolzaad en graslanden. De dorpjes waar we doorfietsen lijken wel uitgestorven. Oud en volgens mij een leegloop van jonge mensen.

Wijds uitzicht met koolzaadvelden
Wijds uitzicht met koolzaadvelden

Onderweg stopten we even om wat water te drinken. Binnen de kortste keren stopte er een politieauto achter ons. Wat deden we nu weer fout? Zij waren super aardig. Ze vroegen of alles goed met ons ging. Waar we vandaan kwamen en wensten ons een buen camino. Als je naar Santiago gaat ben je al snel een pelegrino , toch voelen wij dat niet zo, al hebben we wel een pelgrimspaspoort. Dit is meer voor de curiositeit.
Vanmiddag om half twee fietsten we Zamora binnen. Niet over de fraaie romaanse brug over de Duero, maar over de moderne brug. Ons hostel was in eerste instantie moeilijk te vinden. Nergens een aanwijzing te vinden. Uiteindelijk was het hostel op de Plaza Mayor. Met ons GPS apparaat komen we er wel uit. Dit keer een zeer eenvoudige kamer zonder ontbijt . Ontbijten blijkt ook morgen moeilijk te zijn. We zijn blij dat we wat brood , pate en fruit hebben gescoord.
Zamora wordt ook wel een levend Romaans museum genoemd.
Uiteraard hebben we de stad bekeken. Opvallend waren de boetepredikers op de Plaza Mayor.

Boetepredikers in Zamora
Boetepredikers in Zamora

We hebben ook een aantal sfeerfoto's genomen van deze stad.
Op onze kamer hebben we geen internet.

We proberen in een restaurantje een verslagje te maken. De route die we nu gaan fietsen beloofd niet veel goeds voor wat betreft eten en drinken. Uiteindelijk hebben we een Auberque kunnen vinden voor morgenavond. We gaan richting Galicië en richting Portugal, een nog dunner bevolkt en bergachtig gebied.

Vrijdag 27 april 2018

San Pedro de Rozades naar Salamanca
Overnachten in hotel San Polo
Prachtig onbewolkt weer. Temperatuur 9-24 graden
Totaal vandaag 24 kilometer.
De planning was om vandaag maar een kort stukje te fietsen om Salamanca te bekijken en onze benen wat rust te gunnen voor de komende tijd.
Vanmorgen om 08:30 uur vertrokken. Het ging alleen maar bergaf. Iets over half tien zaten we al op Plaza Mayor aan de koffie.

Net voor we de Romaanse brug in Salamanca over wilden fietsen werden we aangehouden door een dame die ons wel eens in het Spaans vertelde hoe we naar Santiago moesten fietsen . Het Spaans ging steeds sneller. Ze bedoelde het goed.
Veel te vroeg gingen we het hotel opzoeken. De kamer was in eerste instantie nog niet beschikbaar. Maar na enig navraag konden we de fietsen stallen en kregen we een kamer toegewezen.

Fietsen onder in de kelder
Fietsen onder in de kelder


Salamanca is een fantastische, levendige stad met heel veel cultuur. Het is al een hele oude stad. De grote bloei begon al in de 13e eeuw. Salamanca is de oudste universiteitsstad van Europa. Plaza Mayor is een van de mooiste pleinen van Spanje. Geheel in Barokstijl opgetrokken.

Ook de oude en de nieuwe kathedraal spreken tot de verbeelding.
Ook het schelpenhuis, het universiteitsgebouw en de bibliotheek zijn meer dan het aanzien waard. De UNESCO heeft Salamanca uitgeroepen tot werelderfgoed.
Hieronder enkele sfeerfoto's van de kathedraal van Salamanca.

Vanmiddag heerlijke Tapaz gegeten op een leuk terrasje in de zon.
Vanavond gaan we nog heerlijk eten en de tocht voor de komende tijd voorbereiden.

Schelpenhuis
Schelpenhuis

We hadden een mooi hotel vlak bij de stad met uitzicht op de oude kathedraal

Uitzicht vanuit ons hotelkamer
Uitzicht vanuit ons hotelkamer

Vanavond hebben we in het hotel gegeten. Een nadeel is dat we hier in Spanje pas na half negen 's avonds kunnen eten. Maar wel lekker. Midden in Salamanca een driegangenmenu voor €16 inclusief een fles rode wijn. Waar krijg je dit nog voor die prijs.

Hoofdgerecht Kip
Hoofdgerecht Kip
Voorgerecht asperges
Voorgerecht asperges

Donderdag 26 april 2018

Banos de Montemayor naar San Pedro de Rozados
Overnachten in Hotel rural Carreras
Prachtig onbewolkt weer en 19-26 graden
Totaal vandaag 70 kilometer.
Vandaag zou een pittige tocht worden. De eerste 16 kilometer was voornamelijk stijgen.

Uiteindelijk tot 1150 meter geklommen. In het begin van de dag nog geen zon alleen harde wind tegen. Maar hoe hoger dat we kwamen hoe minder de wind werd. Zelfs een beetje laaghangende mist. Waarschijnlijk lag het aan de hoogte.

Prachtige paarse gloed
Prachtige paarse gloed


Onderweg over prachtige, verkeersarme wegen gefietst. We hebben de Extremadura verlaten en zijn aanbeland in Castilla Y Leon. Een echt verlaten streek met heel weinig eet- en drinkgelegenheden. Dus water en proviand op tijd inslaan.

De weg bleef vandaag maar stijgen en relatief weinig dalen. Wel een mooie, groene omgeving. Ook de ooievaars zijn hier nog in overvloed.
Morgen nog 25 kilometer naar Salamanca. Hier komen we in de voormiddag aan, zodat we wat tijd hebben om deze prachtige stad te bekijken. Zaterdag zullen we dan aankomen in Zamora.

Woensdag 25 april 2018

Riolobos naar Banos de Montemayor
Overnachten in Hotel Alegria
Prachtig weer onbewolkt en 20-27 graden
Totaal vandaag 86 kilometer. (zie verslag)
Vandaag prachtig weer om te fietsen. Om kwart over acht vertrokken bij Albuela.
Al snel moesten we lopen omdat de weg opgebroken was.

We zouden vandaag de via de la plata een stuk ( 30 kilometer) onverhard rijden. Na ongeveer 10 kilometer gingen we de mist in en kwamen we op het erf van een boerderij. Deze mensen stuurden ons terug. Op de plek waar we verkeerd reden konden we vanwege het slechte pad niet fietsen. Smal, veel water en glad.

Dus dan maar weer terug naar een asfaltweggetje. Een prachtig weg met steile hellingen. Maar altijd beter dan modder, water en slibberige paadjes. Al met al een omweg van ruim 15 kilometer. De laatste 8 kilometer naar Caparra fietsten we toch over een onverhard pad. Dit bleek vrij goed te gaan. Dit kon niet anders.

Caparra
Caparra

Daarna was het nog 30 kilometer naar Banos de Montemayor, waarvan de laatste 10 kilometer langzaam omhoog ging. Ook werd de wind op dat moment sterker en vol op kop. Afzien dus, zeker nadat we ons "energie' wat verspeeld hadden op het onverharde stuk, waar we regelmatig moesten lopen.
Om 17:00 uur kamen we aan bij ons hotel.
Op de kamer kregen we het bericht dat J. en G. vanuit Zamora naar huis gaan, vanwege een sterfgeval. Triest, nu halen we de broers niet meer in. Heel erg jammer, maar heel begrijpelijk.

Dinsdag 24 april 2018

Cáceres naar Riolobos
Overnachten in Casa Rural Abuela
Begin van de dag licht bewolkt, daarna zonniger. Temperatuur van 19-25 graden
Vandaag 67 kilometer
Een pittige fietstocht. Dat kwam niet alleen door het stijgingspercentage, maar vooral door de harde wind tegen. Een bekend veerschijnsel in de Extremadura.
De temperatuur was prima om te fietsen. In Canaveral, niet te verwarren met Carnaval, hadden we het helemaal gehad. Hier hebben we een pauze ingelast van een uur om te eten en vooral bij te komen van de harde wind tegen. Daarna ging het weer zoals het hoorde.
De prijzen waren ook vanouds. 3 koffie plus 1 cola plus 4 belegde broodjes voor € 10. In het dorpje waar we logeren staat een kerk met 10 ooievaarsnesten. Een leuk gezicht en een geklepper van jewelste.

Kerk in Riolobos met ooievaarsnesten
Kerk in Riolobos met ooievaarsnesten

Het bleek in eerste instantie moeilijk om het adres te vinden. Maar een herbergier van een plaatselijk café bood uitkomst. Hij tekende even hoe we moesten fietsen.
Op het adres bleek niemand te zijn.

Badkamer in casa Rural Abuela
Badkamer in casa Rural Abuela

Dus even gebeld in ons beste Spaans. Binnen twee minuten werden we binnengelaten in een prachtig appartement.

Wachten op Albuela in Riolobos
Wachten op Albuela in Riolobos

In het dorp kunnen we vanavond eten.

Maandag 23 april 2018

Alcuésar naar Cáceres
Overnachten in hotel Iberia Plaza Mayor
In het begin van de dag zwaar bewolkt, daarna zeer zonnig. Temperatuur 18-25 graden
Vandaag 55 kilometer.
Vandaag wat minder kilometers omdat we de stad Cáceres wat uitgebreider willen bezoeken. De binnenstad van Cáceres behoort tot Unesco werelderfgoed. Er zijn vele trapstraatjes in Cáceres.

Plaza Mayor Cáceres
Plaza Mayor Cáceres


Vanmorgen werden we om 07:00 uur wakker. We moesten ergens gaan ontbijten, maar we wisten niet waar. Om 08:00 uur stond er een man voor de poort die ons naar een café bracht waar we een simpel broodje met koffie kregen.
Toen we op pad wilden gaan bleek I. haar drinkfles nog bij het appartement te staan. Via google translate de man duidelijk gemaakt dat we terug naar het appartement wilden om de fles op te halen. Ze spreken hier geen woord Engels. Daarna op weg. Voor het eerst zagen we de varkens die hier zo bekend zijn. Toen ik het fototoestel voor de dag haalde liepen ze hard weg.

Iberische varkens
Iberische varkens


Nas de koffie werden we aangehouden door de Politie. Die had ons zien rijden zonder helm en keerden om om ons een bekeuring aan te smeren. Eigenlijk zou het € 200 kosten, maar ze halveerde het bedrag. Toch vervelend.

Bekeuring € 100
Bekeuring € 100


Daarna naar Cáceres. Wat een mooi stad. Het oude deel is fantastisch opgeknapt. Hieronder enkele sfeerfoto's van de stad.

Zondag 22 april 2018

Almendralejo naar Alcuéscar
Overnachten in Casa Rural Casa Grande
Zwaar bewolkt aan het begin van de dag. Daarna zonnig 14-24 graden
Totaal vandaag 78 kilometer
Vannacht heeft het zwaar en langdurig geonweerd en veel geregend. Om zeven uur opgestaan. Het regende nog. Om acht uur ontbeten in de stationsrestaurantie van Almendralejo. Een heerlijk ontbijt met koffie. Samen voor € 6,-
In het begin zwaar bewolkt. De zon deed wel zijn best om er iets van te maken.

De zon doet zijn best
De zon doet zijn best

Uiteindelijk is het de hele dag droog gebleven. In het begin hebben we 30 kilometer door wijngaarden en olijfgaarden gefietst. Een prachtige weg zonder verkeer
De eerste stop is Merida. Deze stad wilden we wat langer bekijken vanwege haar schoonheid. Merida is de hoofdstad van de Extremadura. Ook wel het Rome van Spanje genoemd.

Vergelijkbaar met Arles in Frankrijk. In de stad vind je veel herinneringen uit de Romeinse tijd. Indrukwekkend is de 792 meter lange Romeinse brug over de rivier de Guadiana.
Je treft in Merida nog tal van romeinse bouwwerken zoals de tempel van Diana, delen van aquaducten en een amfitheater. Dit amfitheater bood plaats aan 15000 toeschouwers.
We vonden het allebei een indrukwekkende stad. Tevens hebben we het stierenvechtersarena gezien
Uiteraard hebben we hier wat foto's genomen van de belangrijkste oudheidkundige bouwwerken.
Na Merida nog 28 kilometer gefietst met een pauze onderweg. Wat heel erg opvalt is dat op alle kerkgebouwen vele ooievaarsnesten gebouwd zijn. Een geklepper van jewelste.
De weg naar Alcuéscar ging langzaam omhoog. Kaarsrechte weg van 18 kilometer met stevige wind tegen. Dat was even een "bedevaartmomentje". Langs de weg, en dat maakt veel goed, fantastische bloeiende bloemen.

We zijn ondertussen aangekomen in het district Cáceres

In Alcuéscar konden we eerst ons "onderkomen" niet vinden. Nergens een uithangbord in dit stadje met zeer steile, smalle straatjes. Uiteindelijk gebeld naar de eigenaar. Deze kwam snel en wees ons naar ons appartement. Na het douchen even de stad verkend en op de Plaza Espana een wijntje gedronken. Vanavond in een restaurant in het stadje eten. 
Spaans is voor ons nogal moeilijk. e kennen wel wat, maar  niet genoeg om ons verstaanbaar te maken. Hier spreken de mensen geen Duits, Engels of Frans. Vandaar is Google translate en uitkomst. 


Zaterdag 21 april 2018

Fuente de Cantos naar Almendralejo
Overnachten in Hotel Espana
Zwaar bewolkt weer en 12 tot 20 graden
Totaal vandaag 65 kilometer
Vanmorgen om 07:00 uur opgestaan. Het regende en het heeft al enkele uren geregend en geonweerd. Dat belooft niet veel goeds. Na het ontbijt om half negen vertrokken. Het was droog.
Een hele mooie tocht over prachtige fietswegen met rond de middag een kleine bui. Deze stelde niet zo veel voor.
De natuur was prachtig. Veel olijfbomen en wijngaarden gezien.

Olijfbomen
Olijfbomen

Vandaag niet zo'n lange afstand omdat we Zafra wilden zien en omdat we onze fietskleren wilden wassen. In Zafra valt meteen het kasteel op. Tevens valt de oude kerk op met zijn mooie toren.

Hier hebben we ook lekker koffie gedronken met heerlijk gebak.

Koffie met gebak in Zafra
Koffie met gebak in Zafra

Daarna verder via een zandweg behoorlijk omhoog gevolgd door een afdaling van 14%. 

Deze was wel op asfalt. Uiteindelijk komen we aan in Almendralejo waar we overnachten. We kunnen hier morgenvroeg geen ontbijt krijgen. Dit hebben we natuurlijk vanmiddag uitgezocht. Vlakbij het hotel kunnen we morgenvroeg al vanaf 05:00 uur terecht. Wat is google translate een uitkomst, zeker als mensen hier geen woord Engels spreken.

Kerk in Almendralejo
Kerk in Almendralejo


Nadat we onze fietskleren gewassen hadden zijn we even het dorp ingelopen om te kijken waar we vanavond kunnen eten. Dit kan vanavond om 20:00 uur. Gisteren kon dit pas om 21:00 uur. Zelf vinden we dit laat, maar in Spanje is 20:00 uur wat vroeg.
We hebben de tocht van morgen voorbereid en alvast een hostel besproken. Dit bleek nog niet zo eenvoudig in dit extreem dun bevolkte gebied.

Vrijdag 20 april 2018

Almadén de la Plata naar Fuente de Cantos
Overnachten in Hotel rural La Fabrica
Prachtig weer, licht bewolkt en 19-25 graden
Totaal vandaag bijna 70 kilometer.
Weer een fantastische fietsdag qua weer.
Vanmorgen om kwart voor zeven opgestaan. In het dorp tegenover het hotel konden we voor € 2 ontbijten. Om kwart over acht vertrokken. Vandaag zeer veel heuvels van 6 tot en met 12 procent. 


Voor ons was de tocht lang genoeg. Niet even een stukje vlak. De natuur maakt veel goed. Veel bloeiende planten, heel veel groen en prachtige natuur.
We zijn aangeland in de Extramadura. Veel grote roofvogels maken gebruik van de thermiek. Weinig drinkgelegenheden en de afstanden tussen de dorpen is erg groot. Vele kale heuvels dus.
We waren al om 15:00 uur in ons hotel.
Vanavond kunnen we hier eten en morgenvroeg ontbijten. We zitten vlakbij de route

Donderdag 19 april 2018

Sevilla naar Almadén de la Plata
Overnachten in Casa Conscha Almadén de la Plata
Prachtig weer, onbewolkt en 19-26 graden.
Totaal vandaag 80 kilometer.
Vanmorgen om half tien vertrokken in Sevilla Zuid. Via google maps een adres ingetikt op de route Dit hebben we gedaan omdat er vele snelwegen en diverse rivieren overgestoken moesten worden.
Vandaag een pittige fietsdag. Geen meter vlak en behoorlijke lange en steile hellingen. In het begin van de route nog erg druk met verkeer. We hebben er wel 15 kilometer overgedaan om uit Sevilla te komen. Maar we zijn op weg. Het blijkt dat we te weinig kilometers buiten gemaakt hebben. Het landschap waar we gefietst hebben leek in het begin op Zuid Limburg en daarna op de Ardennen. We hebben de eerste ooievaars al gespot in Almaden de la Plata

Ooievaarsnest Almadén de la Plata
Ooievaarsnest Almadén de la Plata


Daarna werd de weg rustiger en onze benen vermoeiender. Maar we hebben het gered en een pilsje en een douche doen wonderen.
Tijdens het pilsje kwamen 4 pelgrims aan met een ezel. En zo te zien had de ezel ook andere behoefte. Deze werd bevredigd onder andere door een pilsje.

Nu even de route voor morgen voorbereiden en kijken of we ook ergens kunnen slapen.
Vanavond een pelgrimsmenu van € 8,50. Morgen geen ontbijt in Casa Conscha. Ze zijn dan dicht. We kunnen vertrekken en de sleutel op tafel leggen. Hoe gemakkelijk kan het zijn.

Woensdag 18 april 2018

Weer ontzettend goed geslapen vannacht. Na weer een heerlijk ontbijt zijn we met de bus naar Sevilla gegaan om de rest te bekijken. Weer prachtig onbewolkt weer en in de middag 28 graden met weinig wind.
Vanuit het overdekte busstation zijn we langs de rivier de Guadalquivir gelopen naar Torro del Oro. Letterlijk de gouden toren. Hij dateert uit de 13e eeuw. Ooit was het een verdedigingstoren van het Alcazar.


Daarna hebben we de plaza Espana bezocht. Het is in feite een groot gebouw. Een bizar gebouw voor de wereldtentoonstelling van 1929.
Een precies symmetrisch gebouw. Indrukwekkend. Elke stad is uitgebeeld in typisch beschilderde keramieken.

Daarna zijn we naar de wijk Santa Cruz gelopen. We kwamen eerst langs de Alcazar. Het koninklijk paleis, waar de heersers van deze streek steeds hebben verbleven. Zoals je op de foto kunt zien stond er een rij van enkele honderden meters om binnen te mogen. Dat gaan we dus niet doen. Het gebouw is gebouwd in de 14e eeuw. 

Lange rij voor der Alcazar
Lange rij voor der Alcazar


De wijk Santa Cruz is een oude joodse wijk. Een van de highlights van de stad. Zeer smalle straatjes en ontzettend veel tapas barretjes. Indrukwekkend.

Deze week is de week van de Feria. De Feria vindt plaats op een afgesloten terrein Campo de Feria aan de westoever van de Gualalquivir. Een spectaculaire poort met duizenden lichtjes vormen de ingang van het feestterrein van meer dan 1 miljoen vierkante meter. Ruim 1050 standjes voor families, straten en vriendenclubs. Enorm. Elke middag is er een optocht van koetsen. Alle dames verkleed in flamingokleding en de heren in pak met stropdas. Ook de kinderen doen hier aan mee. De feesten duren een week. Alleen vandaag misschien wel honderd duizend bezoekers.

Je leeft net in een film. Zo mooi en indrukwekkend.
Daarna teruggelopen naar het busstation. Onderweg nog een biertje gedronken.
Vanavond gaan we tapas eten in Sevilla. Dit kunnen we te voet. We blijven in de wijk waar ons B&B is.
Vanavond gaan we ook kijken hoe we morgen op de route kunnen komen. We kijken uit naar onze fietstocht.

Dinsdag 17 april 2018

Na een goede nachtrust en een heerlijk ontbijt, kregen we uitleg hoe we het beste Sevilla konden bekijken. Heel mooi. We wilden de kathedraal bekijken, maar daar staan altijd lange wachtrijen. Gerda onze bazin wist een oplossing. Als je nu eerst naar Iglesia del Salvador gaat dan kun je daar kaartjes kopen voor de kathedraal en dan kun je zo doorlopen. De barokversieringen in deze kerk doen je naar adem happen. Toch maar even binnengelopen in deze kerk. Je wordt er scheel van de enorme gouden altaren. Het doet pijn aan je ogen. Er zijn meerdere altaarstukken en zijstukken.

En inderdaad toen we naar de kathedraal gingen werden we met alle egards ontvangen en konden we de lange rij overslaan en zo naar binnen. We kregen overal voorrang.
Het is de grootste gotische kathedraal van de wereld. Ook is hier het grafmonument van Columbus, alhoewel hier wel twijfel over is. De Giralda doet dienst als kerktoren van de kathedraal. In de kathedraal onze eerste pelgrimsstempel gehaald. Een goed gevoel

Wat zeer de moeite waard is een bezoek aan de Metropool Parasol. Een houten constructie met verschillende verdiepingen. Bovenop de "parasol" loopt je bijna 30 meter hoog. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de stad. 

Na een heerlijke lunch zijn we naar Plaza de Toros, Arena de Maestranza gelopen. Een stierenvechtersarena met 13000 plaatsen.

Stierenvechtersarena Sevilla
Stierenvechtersarena Sevilla

We hebben een rondleiding gehad door het gebouw en in de arena zelf. Nu worden er nog twee maal per week stierengevechten gehouden.
Na afloop lekker aan de rivier een pilsje gedronken in de zon. Het was vandaag tenslotte 25 graden en een strakblauwe hemel.
Ook de lipstick, wat een bijzonder gebouw is op de foto gezet.

"Lipstick" Sevilla
"Lipstick" Sevilla


Daarna weer met de bus terug naar ons B&B. Heel gemakkelijk, want we waren binnen tien minuten weer "thuis".
Vanavond een heerlijk drie gangenmenu dat bereid gaat worden door Gerda. We zitten dan met alle gasten aan tafel.
Morgen gaan we naar de Feria, de wijk Triana en Plaza de Espagna. Hier staat het wereldtentoonstellingsgebouw van 1929. Een indrukwekkend gebouw
We genieten met volle teugen, zeker met dit mooie weer.

Maandag 16 april 2018

Eindelijk is het zover. Een prachtige dag om te reizen. Vanmiddag de fietstassen ingepakt en de laatste voorbereidingen getroffen voor de vliegreis.
L. heeft ons weggebracht naar het vliegveld. Heerlijk om weggebracht te worden. Geen auto op het vliegveld en voor de deur afgezet. Wat wil je nog meer.
En...dan het wachten natuurlijk, zoals gebruikelijk. Om 20:20 uur gingen we de lucht in. Iets eerder dan gepland zijn we geland in Sevilla. De tassen waren snel opgehaald. De taxi stond  klaar en binnen 20 minuten zaten we aan een heerlijk rond wijntje in ons B&B Arena te Sevilla. 
Een prachtige kamer met geweldige faciliteiten. Ad en Gerda hebben het heel mooi voor elkaar. 

B&B Arena Sevilla
B&B Arena Sevilla

Vooraf:
Over een paar maanden, op 16 april 2018 om precies te zijn, beginnen we aan een echte pelgrimstocht. Uiteraard op onze fietsen en deze keer hebben we gekozen voor de Zilverroute, of te wel Via de la Plata. We starten in Sevilla en hopen ruim 1.100 km later in Santiago de Compastella aan te komen. De Via de la Plata, ook wel zilverroute genoemd, werd ruim 2.000 jaar geleden door de Romeinen aangelegd. 
De Via de la Plata is een weg vol historie en oudheidkundige plaatsjes.

De Via de la Plata is een weg vol historie en oudheidkundige plaatsjes.
De weg was al in de Romeinse tijd een belangrijke verbinding van Sevilla naar het Noorden en werd ruim 2000 jaar geleden aangelegd als heerbaan voor de Romeinse legioenen.
Van zuid Spanje fietsen we parallel aan Portugal naar het noorden. De route leidt ons door een aantal mooie plaatsen zoals Zafra, Merdia, (de hoofdstad van Extremadura en ook wel aangeduid als het Rome van Spanje), Cáceres, Salamanca en Zamora, Puebla de Sanabria en Ourense. Ten hoogte van noord Portugal buigt de route naar het Westen af en rijden we nog een stukje door Portugal.

We fietsen volgens het boekje van Benjaminse. Tevens maken we gebruik van onze GPS.
Het boekwerk van Benjaminse is voorzien van prachtige foto's, mooie kaartjes, geschiedkundige wetenswaardigheden en niet onbelangrijk talrijke overnachtingsmogelijkheden. 

Pelgrimspaspoort
Pelgrimspaspoort

We zijn nu al in het bezit van onze Credencial del Peregrino. Dit pelgrimspaspoort opent voor ons vele slaapplaatsen. Het is voor ons moeilijk wachten totdat we alles met eigen ogen kunnen aanschouwen.
De komende maanden besteden we aandacht aan de voorbereidingen. Een beetje trainen kan geen kwaad. In de winter twee keer per week op de spinningfiets.

Lex Schreijer heeft een filmpje gemaakt over de tocht die hij gereden heeft in 2017. Druk op de blauwe balk. Dit filmpje kunnen we met toestemming van Lex jullie laten zien